Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Geen moetje maar waardevol moment

De gehandicaptenzorg staat voor een grote uitdaging. De samenleving wordt complexer, de zorgvraag neemt toe. De enige oplossing is de zorg en ondersteuning anders organiseren. Het stimuleren en faciliteren van het netwerk van de cliënt om een rol te spelen in de zorg en ondersteuning is één van de mogelijkheden die bijdragen aan betaalbare en toegankelijke zorg voor iedereen. En dat hoeft, volgens Anne-Marije de Ruijter, Manager Zorg bij Syndion, helemaal niet ingewikkeld te zijn.

‘Geen moetje’

,,Mijn zusje heeft een ernstig meervoudige verstandelijke beperking (EVMB). Toen zij niet meer thuis woonde, merkte ik dat het lastiger werd om contact te onderhouden. Als een cliënt niet meer thuis woont ontstaat er (ongewild) een afstand. Letterlijk en figuurlijk. Vanuit mijn werk in de zorg weet ik ook hoe belangrijk het netwerk van de cliënt is.”

Het netwerk kan begeleiders op verschillende manieren ondersteunen, vertelt Anne-Marije. ,,Ik douche bijvoorbeeld mijn zusje wel eens zodat de begeleiding dat niet hoeft te doen. Ik kan me goed voorstellen dat dat niet voor iedereen is weggelegd, dat hoeft ook niet. Je kunt ook op de koffie gaan. Misschien heb je dan niet zo zeer contact met jouw familielid, maar maak je wel een praatje met één van de andere cliënten. Het belangrijkste is dat familie deze extra hulp niet ziet als een moetje, maar als een waardevol moment dat het contact met hun familielid versterkt.”

‘Denk klein’

Daarnaast is het volgens Anne-Marije belangrijk dat familieleden inzien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om een bijdrage te leveren aan de zorg en ondersteuning van hun familielid. ,,Tegen die familieleden zou ik willen zeggen: denk klein en kijk goed naar wat je kunt en leuk vindt om te doen. Eet een keertje mee, sluit aan bij een koffiemoment. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.”

Anne-Marije benadrukt dat op zoveel mogelijk verschillende mensen uit het netwerk van de cliënt bij de zorg moeten worden betrokken. ,,De ouders van onze cliënten worden steeds ouder, betrek daarom zeker ook broers, zussen en andere familieleden bij de zorg. Organiseer klusdagen en sluit af met pizza voor het informele praatje met elkaar. Dit soort gezamenlijke activiteiten vergroten het draagvlak, want soms is het best spannend om ergens alleen op bezoek te gaan. Vertel verwanten dat iemand graag voetbalt of een spelletje speelt zodat het makkelijker voor hen  wordt om cliënten contact te leggen.”

‘Wereld van verschil’

De begeleiding speelt hier een grote rol in, vertelt Anne-Marije. ,,Hostmanship is erg belangrijk. Zorg dat familie zich welkom voelt. Ook voor medewerkers geldt: denk niet te groot en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Zet op je locatie bijvoorbeeld een slaapbank/stretcher neer zodat er bij ziekte ook in het appartement van de cliënt geslapen kan worden in plaats van de cliënt naar het ouderlijk huis te laten gaan. Het is iets heel kleins, maar het kan echt een wereld van verschil maken. En zo zijn er meer voorbeelden te bedenken. Er kunnen mooie stappen worden gemaakt door het programma Samen anders leren werken. Het is een tof project dat zeker ook uitdagingen kent.”