Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

De kosten van zorg

De kosten van zorg zijn voor iedereen anders. Er zijn veel verschillende zorgwetten waarin dit wordt geregeld. Welke kosten wel en niet worden vergoed, verschilt per wet. 

Vaak betaal je een eigen bijdrage. Hoe hoog de eigen bijdrage is, verschilt per persoon en per zorgwet. Jouw inkomen, woonsituatie en indicatie hebben ook invloed op de hoogte van jouw eigen bijdrage.

Drie mensen zitten rond een tafel, één persoon geeft een duim omhoog.

Jonger dan 18 jaar

Dan heb je te maken met de Jeugdwet. In de Jeugdwet is bijna alle zorg en ondersteuning geregeld voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Kinderen die bijvoorbeeld naar een kinderdagcentrum van Syndion gaan of kinderen die ondersteuning krijgen op school vallen onder deze Jeugdwet. 

De indicatie die nodig is voor deze ondersteuning, vraag je aan in de gemeente waar je (kind) woont. Bij de meeste gemeenten kun je daarvoor terecht bij een Centrum voor Jeugd en Gezin.

Ouder dan 18 jaar

Ben je 18 jaar of ouder dan zijn er drie wetten waar je mee te maken kunt krijgen: 

Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die blijvend (levenslang), dag en nacht, zorg of toezicht nodig hebben. En die niet (altijd) zelf om hulp kunnen vragen. De meeste cliënten die in een woonvorm van Syndion wonen, vallen onder de Wlz. 

De indicatie die nodig is voor deze ondersteuning vraag je aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De overheid vergoed deze zorgkosten. Er is wel sprake van een eigen bijdrage. Daarnaast betaalt Syndion bepaalde kosten. 

In de brochure Waar kun je op rekenen lees je hier meer over. 

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

In de Wet maatschappelijke ondersteuning staat dat gemeenten hun inwoners ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen en om mee te doen in de samenleving.

Wil je dagbesteding via Syndion, of krijg je een aantal uren per week ondersteuning in je eigen huis dan val je waarschijnlijk onder deze wet. 

De indicatie die nodig is voor deze ondersteuning, vraag je aan in de gemeente waar je woont. Veel gemeenten hebben hiervoor een speciaal Wmo-loket of een sociaal wijkteam. Voor welke ondersteuning iemand in aanmerking komt, verschilt per gemeente. Er moet altijd een eigen bijdrage betaald worden. De hoogte hiervan verschilt per gemeente.

Zorgverzekeringswet (Zvw)

De Zorgverzekeringswet regelt de zorgverzekering. Er zijn twee soorten zorgverzekeringen: 

  • Basisverzekering (het basispakket)
  • Aanvullende verzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt, heeft recht op zorg uit het basispakket. Dit is geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw). In de Zvw staat welke zorg verzekerd is. Dit is het basispakket. Zorgverzekeraars voeren de Zvw uit voor hun verzekerden. Zorgaanbieders moeten ervoor zorgen dat deze zorg van goede kwaliteit is. 

Niet alle zorg zit in het basispakket 

Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor zorg die niet in het basispakket zit. Bijvoorbeeld extra vergoeding voor een behandeling bij de tandarts of de fysiotherapeut. 

Een zorgverzekeraar kan verschillende aanvullende verzekeringen aanbieden. De zorgverzekeraar bepaalt de inhoud, de voorwaarden en de vergoedingen van de aanvullende verzekering. 

De zorgverzekering uitgelegd in eenvoudige taal 

Wil je een uitleg in eenvoudige taal over de zorgverzekering? Ga dan naar de site van Steffie. Of bekijk de video hieronder: 

Meer weten?

Bij het Cliëntservicebureau kun je terecht voor informatie, advies of aanmelding. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur.