Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Wet zorg en dwang

De Wet zorg en dwang gaat over de rechten van mensen met een verstandelijke beperking (of een psychogeriatrische aandoening zoals dementie) die onvrijwillige zorg krijgen. 

Deze wet zegt dat onvrijwillige zorg alleen mag worden gegeven als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld om de veiligheid van jou of de mensen om jou heen te beschermen. 

Onvrijwillige zorg

Syndion helpt jou zo goed mogelijk, zodat je kunt opgroeien, leren, wonen en werken op een manier die jij prettig vindt. Jouw wensen en mogelijkheden staan hierbij centraal. Syndion vindt het belangrijk dat jij de regie over je eigen leven houdt. Onvrijwillige zorg is dus niet iets waar je snel aan denkt bij Syndion. Maar soms is het de enige manier om jou te helpen.

Stappenplan

Voordat onvrijwillige zorg gegeven wordt, kijken we of het echt de enige oplossing is. Hiervoor gebruiken we een stappenplan. Bij dit stappenplan zijn verschillende mensen betrokken:

  • De gedragsdeskundige
  • Jouw persoonlijk begeleider
  • De functionaris Wet zorg en dwang

De gedragsdeskundige helpt en geeft advies aan jouw persoonlijk begeleider. Daarna kijkt de functionaris Wet zorg en dwang of alles volgens de regels wordt gedaan. Hij of zij zorgt ervoor dat de minst ingrijpende vorm van onvrijwillige zorg wordt gebruikt. En dat Syndion ervoor zorgt dat er steeds minder onvrijwillige zorg nodig is. Daarom wordt onvrijwillige zorg wordt altijd goed vastgelegd in jouw persoonlijk dossier en bekijken we regelmatig of de onvrijwillige zorg anders (minder) kan.  

Jouw stem is belangrijk

Als jij of je vertegenwoordiger vragen of klachten hebt over onvrijwillige zorg, kun je altijd hulp krijgen van een cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang. Deze persoon werkt niet voor Syndion, maar voor een onafhankelijke organisatie. Zo kan deze vertrouwenspersoon altijd voor 100% achter jou staan. De cliëntenvertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht en mag alleen met jouw toestemming contact opnemen met de zorginstelling.

Wat gebeurt er als ik mijn klacht heb ingediend?

Dan stuurt Syndion je klacht door naar de KlachtenCommissie Onvrijwillige Zorg (KCOZ). Dit is een onafhankelijke en onpartijdige klachtencommissie. Deze commissie beoordeelt de klacht. 

Voor meer informatie over deze commissie kijk je op www.kcoz.nl 

Meer lezen?

Wil je meer informatie over de Wet zorg en dwang? Bekijk dan de website www.dwangindezorg.nl.

Heb je behoefte aan een uitleg in eenvoudige taal? In de video hieronder legt Steffie de Wet zorg en dwang in begrijpelijke taal uit.