,,Bij Syndion staat de cliënt centraal. Er wordt gekeken naar het verhaal van iemand en niet naar de beperking.” Aan het woord is Sarah. Zij werkt als gedragsdeskundige bij Syndion. ,,Ik vind de gehandicaptenzorg een ontzettend interessante sector. Je werk is heel afwisselend en je werkt samen met verschillende partijen. Maar de cliënten zijn het allerleukst.”
Sarah: ,,Het is mooi dat ik als gedragsdeskundige een bijdrage kan leveren aan een waardevol leven voor onze cliënten. Dat doe je niet alleen, dat doe je met een heel team om je heen. Samen leg je echt die puzzel. We kijken naar wat iemand nu echt nodig heeft en niet zo zeer naar wat iemand niet kan.”
Driehoek
,,Werken in de driehoek is hierbij erg belangrijk”, legt Sarah uit. ,,De client staat altijd bovenaan in deze driehoek. De basis van de driehoek worden gevormd door de verwanten van de cliënt en de professionals. Daarnaast hebben we de ondersteuningsdriehoek, die bestaat uit het team in de top en de clustermanager en gedragsdeskundige als basis. Je ondersteunt het team niet alleen op cliëntniveau, maar ook op teamniveau bij zaken zoals samenwerking en communicatie.”
,,Bij Syndion doen we het echt samen", vervolgt Sarah haar verhaal. Als gedragsdeskundige werk je samen met begeleiders, maar ook met het netwerk om de cliënt heen. Ik werk samen met verschillende disciplines zoals begeleiders, verwanten, maar ook de coaches, (regio)managers, huisartsen en meer. En het blijft niet alleen bij meedenken; als het gaat om inhoudelijke thema’s zoals bijvoorbeeld een beleidsstuk op verslaving en middelengebruik of palliatieve zorg, heb je echt zeggenschap en invloed.”
Levensverhaal
,,Onlangs zijn we bijvoorbeeld overgestapt op een nieuw elektronisch cliëntendossier: ONS. Ook daar ben ik als gedragsdeskundige betrokken bij geweest. Met name in het opstelling van het ondersteuningsplan. Het ondersteuningsplan is gericht op de hermeneutische cirkel, dit gaat uit van het levensverhaal van de cliënt en wat die nodig heeft als ondersteuning. In ONS komt dat goed naar voren. Het draait om het verhaal van de persoon en niet om de beperking. We kijken met een open blik naar de cliënt, zonder (voor)oordelen.”
Wie bij Syndion werkt moet kunnen schakelen én loslaten, vertelt Sarah. ,,Je kijkt even mee met een team, geeft advies en helpt het team op weg. En dan ... moet je het loslaten. Je moet er vertrouwen in hebben dat het team het zelfstandig kan. Ik vind het enorm waardevol om met begeleiders te sparren. Het contact dat ik met hen heb is gelijkwaardig.”
Verschillende cliënten
,,We leren veel van elkaar, maar ook van de cliënten. Bij Syndion werk je samen met veel verschillende cliënten. Van jongeren met een licht verstandelijke beperking tot ouder wordende cliënten. Allemaal met hun bijbehorende uitdagingen. Divers en soms complex, maar vooral heel erg interessant. En het mooie is, je krijgt hier alle ruimte om je te specialiseren in een bepaalde richting als je dat wil.”
,,Ik word blij als ik zie dat een cliënt met een lastige start een veel betere kwaliteit van leven heeft. Ik ben er trots op dat ik daar aan mee heb kunnen helpen. Uiteindelijk is dat de reden waarom je het allemaal doet.”