Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Syl: ,,Samen Anders Leren Werken inspireert"

Syl is één van de mensen die ene idee in het kader van samen Anders Leren Werken heeft ingediend. Ze is gek op omdenken en ziet het als een uitdaging om aan de slag te gaan met een toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Ze heeft dan ook meerdere ideeën ingediend. Al haar ideeën hebben te maken met het meer onafhankelijk maken van cliënten. Want wat is er nu mooier dan cliënten zien groeien en ontwikkelen? Syl hoopt dat Samen Anders Leren Werken steeds zichtbaarder wordt binnen Syndion. ,,Het is belangrijk om het gesprek hierover aan te blijven gaan.”

Waarom heb jij jouw idee ingediend bij Samen Anders Leren Werken?

Het project SALW spreekt mij aan omdat het een sfeer heeft van omdenken en daar ben ik gek op. De situatie in de gehandicaptenzorg wordt de komende jaren lastiger en nijpender, maar laten we niet afwachten. Laten we dit als een uitdaging zien: kansen benutten en denken in mogelijkheden.

Ik vind het fijn dat er een plek is binnen Syndion waar je met je idee terecht kunt én dat er dan ook echt iets mee gebeurt. Ik zie SALW eigenlijk als een hele grote Syndion-brede ‘prachtige plannen pot’ :-). En dat alles inspireert mij zeker om mee te denken. Een van de ideeën die ik heb ingediend heeft te maken met de Netwerfactie. Hoe mooi zou het zijn als ook cliënten en verwanten kunnen profiteren van een mooie bonus als zij een medewerker of vrijwilliger aandragen? Ik ben heel benieuwd hoe dit idee verder uitgerold gaat worden.

Wat is er allemaal gebeurd sinds je jouw idee hebt ingediend?

Nadat ik mijn ideeën had ingediend (het waren er een aantal) kreeg ik per idee een reactie per mail. Vervolgens ben ik uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst met Mirjam Uijterwaal, Marit Baaij (Verbeterlab), Bianca van Zouwen en met andere aandragers. Na deze bijeenkomst zijn we ingedeeld in verschillende verandergroepen. Met deze groep, waarbij ook Marit en Mirjam betrokken zijn, heb ik maandelijks via Teams een kort overleg. We krijgen dan enerzijds theorie en handreikingen over veranderprocessen, en anderzijds bespreken we de stand van zaken van de plannen, stakeholders die je nodig hebt, voortgang etc.

De plannen die ik heb ingediend hebben te maken met het ‘empoweren’ en onafhankelijker maken van cliënten. De cliënten zijn dus mijn belangrijkste stakeholders. Als cliëntencoach praat ik hier regelmatig met hen over. Daarnaast heb ik een eerste verkennend gesprek gehad met Inge van Leren & Ontwikkelen. Er was al het plan om een werkgroep op te richten om aan de slag te gaan met Leren en Ontwikkelen voor cliënten dus het is mooi om elkaar daarin te vinden en te inspireren. Na de zomer zal deze werkgroep aan de slag gaan.

Waarom past jouw idee binnen het gedachtengoed van Samen Anders Leren Werken?

SALW is ontstaan omdat we, kort gezegd, met minder mensen goede zorg moeten blijven leveren. Als cliënten meer dingen zelf kunnen oplossen of doen, bijvoorbeeld na het volgen van een EHBO-cursus of een kookcursus, zijn ze minder afhankelijk van hun begeleiding. Bovendien geeft het volgen van een cursus niet alleen een trots gevoel, er kunnen ook leuke contacten uit ontstaan zoals bijvoorbeeld een eetclub die ontstaat na het volgen van een kookcursus. En dat is weer leuk voor de netwerkuitbreiding. Mijn plan voor trainingen en cursussen voor cliënten heeft dus een dubbele bodem.

Wat hoop je dat er nu verder gaat gebeuren met jouw idee?

Ik hoop echt dat mijn plannen uitgevoerd gaan worden, al vraagt dit geduld, inspanning, geld en wellicht wat cultuuromslag. Wat is er mooier dan cliënten te zien groeien en ontwikkelen? Zelf kom ik uit de ambulante tak van Syndion en daar is begeleiden ‘met je handen op je rug’ veel aan de orde. Een beetje prikkelen en stimuleren (tot meer zelfstandigheid) kan heel leuk zijn, en geeft cliënten trots en voldoening. Het is wel belangrijk om, wat betreft mijn plannen, goed aandacht te hebben voor de follow up en evaluatie: houd dat wat je geleerd hebt levendig en blijf het toepassen.

Hoe ervaar je tot nog toe het proces rondom de verdere uitwerking van jouw idee?

Ik denk dat het goed is dat Syndion het Verbeterlab in de arm heeft genomen om het veranderproces te ondersteunen. Het leeft misschien vooral nog achter de schermen of ‘daar ergens op kantoor’ maar het inspireert al wel om er mee bezig te zijn en verdere stappen te zetten. Ik hoop dat SALW steeds concreter en zichtbaarder wordt binnen Syndion. Ik vind het daarom ook belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan over SALW, bijvoorbeeld door het benoemen van kleine voorbeelden. Soms zit een oplossing in een klein hoekje en ben je als cliënt of als medewerker aan het ‘SALW-en’ zonder dat je het zelf weet.

Terug naar het overzicht