Waarom heb jij jouw idee ingediend bij Samen Anders Leren Werken?
Binnen het Ambulant Rivierengebied zie ik dat de laatste jaren steeds meer 65+ mensen aangemeld worden. Een doelgroep die we eerder nog niet zo zagen en die we nu blijven begeleiden tot ze naar een verpleeghuis moeten. En daar kwamen wij het knelpunt tegen. Heel veel verpleeghuizen geven aan geen ervaring te hebben met de LVB doelgroep. En dan zien we dat er mensen die altijd zelfstandig gewoond hebben ineens op een instellingsterrein moeten gaan wonen. Toen ik op het intranet las dat er in de toekomst zoveel minder personeel is en meer zorg nodig is dacht ik na over hoe we deze doelgroep dan langer thuis kunnen laten wonen. Mijn idee is om als Syndion een kamer te gaan huren binnen een verpleeghuissetting in het Rivierengebied en daar dan dagopvang te bieden aan maximaal 6 ouder wordende cliënten. En met begeleiding ook gebruik te kunnen maken van de faciliteiten van het verpleeghuis, aan kunnen sluiten bij maaltijden. En voor de avond kan er dan logeeropvang geboden worden waarbij de nachtdienst van het verpleeghuis een oogje in het zeil houdt.
Wat is er allemaal gebeurd sinds je jouw idee hebt ingediend?
Na het indienen van mijn idee, werd ik uitgenodigd voor een bijeenkomst. Het was echter zo lastig in te plannen dat dit een teambijeenkomst werd. Ik heb collega Conny Gielen gevraagd om met mij mee te denken. En nu is er 3-wekelijks een teambijeenkomst waarin er wordt afgestemd over het idee. Binnen deze bijeenkomsten werkten we terug van het ingebrachte idee naar wat de probleemstelling precies is. Conny en ik zijn daarbij uitgekomen op de vraag: "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouder worden ambulante cliënten zo lang mogelijk in hun eigen (thuis)omgeving kunnen blijven wonen".
Waarom past jouw idee binnen het gedachtengoed van Samen Anders Leren Werken?
Mijn idee sluit aan bij Samen Anders Leren Werken, omdat ik met mijn idee de verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg van elkaars expertise gebruik laat maken. En daarnaast kan door de opvang van cliënten door dagbesteding en logeeropvang de client langer thuis blijven wonen, wordt de mantelzorger ontlast en kan er meer zorg ingezet worden voor meerdere mensen.
Wat hoop je dat er nu verder gaat gebeuren met jouw idee?
Ik denk dat mijn idee wel kans van slagen heeft. Ik zie bij andere organisaties dat ze al verder zijn en de vraag enorm groeit. Alleen al binnen de reguliere verpleeghuizen zijn er enorme wachtlijsten. En onze doelgroep heeft toch net iets meer nabijheid nodig.
Hoe ervaar je tot nog toe het proces rondom de verdere uitwerking van jouw idee?
Het is wel even wennen om op deze manier met je idee bezig te zijn. Je hebt een idee/oplossing en moet dan terugdenken naar wat de probleemvraag dan is en kijken naar andere oplossingen.
Het Verbeterlab neemt je mee in het proces van een probleemformulering zonder gelijk naar de oplossing te willen gaan kijken. Dat je bewust kijkt naar de tussenstappen, stilstaat bij de diverse knelpunten en vanuit verschillende gezichtspunten kijkt naar de huidige situatie en naar de gewenste situatie. Om dan uiteindelijk tot een projectplan te komen. Het vraagt best wel wat tijdsinvestering, maar mijn collega en ik worden ook wel weer heel enthousiast als we er zo mee bezig zijn.