De kunstenaars van het atelier van Syndion maken ‘Outsider Art’. Outsider Art, of Art Brut, is kunst gemaakt buiten de gevestigde kunstorde.
Het gaat om pure expressie, niet belast of geremd door al te veel kennis van kunstgeschiedenis en theorie. De makers hebben geen kunstacademie gevolgd. De kunst die zij maken zijn levensechte uitingen, het is wat het is, het staat niet ter discussie, het staat dicht bij de persoon. De beelden ontstaan vanuit fascinaties, eigen ervaringen, waanvoorstellingen, visioenen, angsten. Ze bevatten vaak symbolen vanuit de diepere lagen van het bewustzijn. Outsider Art wordt niet bedacht, maar gedaan.
De kunst kan niet worden ingedeeld in een stroming, omdat er in feite geen regels zijn voor de kunstenaar. Op één na: je werkt vanuit je persoonlijk gevoel. In het begin van de twintigste eeuw lieten een aantal kunstenaars, zoals Picasso, Karel Appel, Paul Klee, en Jean Dubuffet zich inspireren door kinderen en door mensen met een handicap. Ook hen was het te doen om het hervinden van de directheid, de spontaniteit en impulsiviteit, die zij zelf waren kwijtgeraakt. Jean Dubuffet noemde het in 1947 ‘Art Brut, wat primitieve kunst betekent. In het Engels gebruikt men de term Outsider Art.