Rachel Aponno

Het is donderdagmiddag als ik een vestiging van de Bibliotheek AanZet in Leerdam binnenstap. Bij de balie zitten twee dames die ik allebei de hand schud. “ Hallo, ik ben op zoek naar Rachel, een cliënt van Syndion die hier werkt”, zeg ik, terwijl mijn ogen snel het pand doorschieten in de hoop haar te spotten. “Dat ben ik”, glimlacht een van de dames die ik zojuist de hand schudde. “Mijn begeleiders Mariska en Door komen er zo aan, en dan zijn we klaar voor het interview”.

Het verhaal van Rachel Aponno

Rachel  is 31 en werkt al 12 jaar bij de bibliotheek AanZet in Leerdam. In dat werk wordt ze begeleid door een jobcoach van Syndion én door iemand van de bibliotheek. Het is geen betaalde baan, maar wel een volwaardige plek, midden in de samenleving. "Ik ben hier drie hele en twee halve dagen", vertelt Rachel. "Klanten vinden het heel gewoon dat ik hier werk."

Vaste taken
Rachel heeft een aantal vaste taken, die zij zelfstandig uitvoert. Dat gaat erg goed, vertelt haar jobcoach Door. "Ik kom elke week langs en bespreek dan met Rachel hoe het hier gaat. Eén van haar taken is het sorteren van de jeugdboeken. Dat is echt ingewikkeld. Ik probeer wel eens mee te doen, maar ik doe altijd alleen de prentenboeken. De rest vind ik te moeilijk. "Er zijn veel verschillende categorieën", vult Rachel aan. Je hebt kleuren, onderwerpen, titels..."

Blije collega's
De andere bibliotheekmedewerkers zijn erg blij met Rachels aanwezigheid en stimuleren haar ook in haar ontwikkeling. Ze leerde al thematafels te maken rondom een onderwerp. "Ze zoekt boeken rondom een bepaald onderwerp en kleedt de tafels aan met allerlei snuisterijen uit ons magazijn. Dat doet ze erg goed!"

Geweldige kans
Hoe gewoon het ook is dat Rachel hier werkt, een betaalde baan is voor haar niet haalbaar. "Daar is toch een opleiding op een bepaald niveau voor nodig. En moet je sociaal en emotioneel stevig in je schoenen staan. Maar op deze plek komt ze geweldig tot haar recht. Het is geweldig dat de bibliotheek haar deze kans geeft", aldus Door.