"Aangepast sporten is dubbel plezier!"

“Kijk elkaar goed aan”, instrueert Kees. “Dan is het veel gemakkelijker om de bal te vangen”. Kees de Groot begeleidt cliënten van Syndion bij het sporten. “Hun plezier staat voor mij centraal. Als zij er lol in hebben, genieten we er samen van.”

"Aangepast sporten is dubbel plezier!"

“Kijk elkaar goed aan”, instrueert Kees. “Dan is het veel gemakkelijker om de bal te vangen”.
 Kees de Groot begeleidt cliënten van Syndion bij het sporten. “Hun plezier staat voor mij centraal. Als zij er lol in hebben, genieten we er samen van.”

Elke woensdagochtend komen de cliënten naar een sportcentrum in Gorinchem. De warming up start rustig. Oefeningen met een bal wisselen elkaar af. De knieën moeten de lucht in, de armen moeten zo hoog mogelijk. “Kom op, een beetje doorlopen!”,  moedigt Kees aan. Alle cliënten doen duidelijk hun best. Niet iedereen is motorisch even handig, dus de uitvoering van een oefening is niet altijd perfect. Kees let er wel op dat het zo goed mogelijk gaat. “Die handen kunnen nog wel iets hoger Henk… zo ja, goed zo!”

Eén wand van het zaaltje waar de warming up plaatsvindt is helemaal bedekt met spiegels. “Draai je gezicht maar naar de spiegel”, zegt Kees. “Hé, zie je die knappe vent daar?” grapt hij tegen Henk. Om de beurt verzinnen de cliënten een oefening. Chris gaat op de grond zitten en legt de bal tussen z’n voeten. “Oei, dit wordt een moeilijke!” voorspelt Kees. En dat klopt, want de benen moeten de lucht in, terwijl de voeten zich om de bal klemmen. “Da’s een goeie voor de buikspieren.” Na een korte pauze gaat de groep naar het trainingscircuit. Alle spieren komen nu aan de beurt. Iedereen schuift na een minuut door naar het volgende toestel. Kees helpt hier en daar bij het instellen van een apparaat en bewaakt het tijdschema. Telkens wordt een minuut rust ingelast. “Even bijkomen, dat is ook belangrijk”, zegt Kees tegen Peter, die lekker achterover leunt op één van de fitnesstoestellen.  “Wat denk je, heb je morgen spierpijn?” vraag ik Peter als hij zijn biceps traint. Bij wijze van antwoord laat hij zijn spierballen zien. Dat zal waarschijnlijk wel meevallen met die spierpijn.

Na afloop drinken ze samen nog wat. Dirk is op woensdagmiddag altijd vrij. “Kan ik lekker uitrusten”, zegt hij tevreden. Volgende week zijn ze allemaal weer paraat. Want sporten, dat is leuk!