Vanaf zondag 28 november jl. zijn er aangescherpte coronamaatregelen. Deze regels gelden tot 19 december as. Op 14 december wordt de situatie opnieuw door het kabinet beoordeeld.
Dagbesteding
Vooralsnog blijft de dagbesteding gewoon doorgaan. We willen niet net als vorig jaar onze dagbestedingslocaties sluiten. De impact daarvan op onze cliënten en ook op medewerkers is groot en we zien daarnaast ook dat de meeste mensen momenteel die het Coronavirus krijgen, minder ziek worden. Dit sterkt onze keuze om de dagbestedingslocaties zoveel mogelijk open te houden.
Met de toename van besmettingen wordt de druk op de personele bezetting groter en met de decembermaand in het vooruitzicht kan de continuïteit van zorg in gevaar komen. Het is daarom erg van belang dat we ons aan preventieve maatregelen houden als we de 1,5 meter afstand niet kunnen bewaren.
We hebben daarvoor de volgende kaders opgesteld:
Gezien de verschillende vormen van dagbesteding die wij bieden, blijft het maatwerk en kan een clustermanager voor bepaalde locaties andere keuzes maken.
KDC
Alle kinderen van 12 jaar of jonger moeten thuisblijven als ze milde verkoudheidsklachten hebben.
Ook moeten zij zich dan laten testen bij de GGD.
Eerder mochten zij volgens het zogeheten 'snottebellenbeleid' nog wel naar het KDC met lichte klachten.
Mocht een kind in de loop van de dag verkouden worden, dan belt het KDC ouders/verwanten met het verzoek het kind op te halen.
Dit geldt niet voor kinderen die chronisch verkouden zijn. Zij mogen wel komen.
Corona besmetting in dagbestedingslocatie of KDC
In het weekend zijn onze dagbestedingslocaties en KDC gesloten. Het kan gebeuren dat er in het weekend een cliënt of medewerker positief getest wordt. Het is dan mogelijk dat cliënten en/of ouders pas maandagochtend worden afgebeld en die dag niet kunnen komen. Helaas kunnen wij dit niet voorkomen.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Uit voorzorg en om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen zal fysiek contact bij een mogelijke besmetting worden omgezet in (beeld-)bellen of op afstand. Indien het toch nodig is dat de begeleiding bij cliënten in de buurt komt dan dragen zij een mond-neusmasker, schort, handschoenen en spatbril.
Ook onder ons zorgpersoneel kunnen er besmettingen plaatsvinden. Belangrijk is dus om met elkaar goed op te blijven letten. Uit voorzorg zal het personeel bij andere begeleidingsmomenten ook een mondkapje dragen.
Boostervaccinatie cliënten
Al onze wooncliënten hebben een uitnodiging voor de boosterprik ontvangen en kunnen aan de woonlocatie doorgeven of ze hier gebruik van maken. Syndion meldt de woonlocatie aan bij de GGD waarna een datum en tijd wordt ingepland. Zodra de datum en tijd van een locatie bekend is word je hierover geïnformeerd.
Basisregels
Het is van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, ongeacht of iemand wel of niet gevaccineerd is. De basisregels helpen om besmetting te voorkomen. Daarnaast gelden de landelijke maatregelen.
De basisregels zijn:
Hierbij nogmaals het verzoek om tijdig aan het team of clustermanager door te geven als iemand klachten of een testafspraak heeft, zodat wij preventieve maatregelen kunnen nemen.